Optimum Nutrition Топачи на масти

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

ВИТАМИН D !

Од дата: 02-02-12 г.

Од сите апчиња и сирупи кои ветуваат зајакнување на имунолошкиот систем, само еден витамин ја завршува целата работа. Тоа е витаминот Д. Луѓето кои имаат доволно количина на витамин Д во организмот, имаат и најмалку шанси да страдаат од инфекции на респираторните патишта, вели една од неодамнешните студии на речиси 7.000 возрасни испитаници во Британија. За витаминот Д се верува дека има силен ефект врз имунолошкиот систем и дека има различни механизми со кои влијае врз респираторното здравје. Овој витамин има својства кои помагаат во борбата против вирусите и бактериите во организмот на човекот. Секој 10  nmol/L го зголемува нивото на витамин Д кој е поврзан со 7% помал ризик од инфекции. Луѓето со повисоко ниво на Д витаминот имаат подобра функција на белите дробови од  оние кои се Д дефицитарни. Сонцето е основен извор на витамин Д, но зимно време, скоро и не можеме да рачунаме на тоа. Затоа, подобро е да внесувате витамин Д преку исхраната или со конзумирање на додатоци богати со витамин Д. Витаминот Д е добро застапен во месото од риба, жолчката од јајцето и рибиното масло.  Има и продукти во кои производителите по вештачки пат додаваат витамин Д. Такви продукти се: корнфлексите, кравјото млеко, сирењето и маргаринот. Сепак, тоа не е задолжително за производителите, односно не е сигурно дека во секој од овие производи ќе најдете витамин Д. Затоа, пред да го купитe производот побарајте информација за составот на продуктот на неговата етикета.

Tyxo.bg counter