Optimum Nutrition : Специјални формули

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

Калории - Енергија -Топлина

1 Калорија претставува количина на енергија/топлина, која ја зголемува температурата на 1грам вода за 1 целзиусов степен, калорија = 4,184 џули. 

 

1 грам јаглехидрати = 4 калории

1 грам протеини = 4 калории

1 грам масти = 9 калории

е основниот состав на нутритивната вредност на храната, па доколку знаете колку јаглехидрати, протеини и масти содржи она што го јадете и колку количински од тоа ви е потребно, па да додадеме и која кобминација е најдобра, тогаш нема да имате никаков проблем со телесната тежина.

Пр: 100 гр. овес има 162 калории енергетската вредност и тоа, 2 гр. масти, 4 гр. протеини и 32 гр. јаглехидрати.

Со помош на горенаведената поделба е многу лесно за пресметување.

Нашето тело ги согорува калориите преку метаболитички процес, каде ензимите ги разложуваат јаглехидратите во глукоза и други шеќери, мастите во глицерол и во масни киселини, а протеините во аминокиселини. Овие  молекули се пренесуваат преку крвотокот каде што се носат во клетките и се претвораат во енергија за извршување на основните телесни функции.

Сигурно сте виделе на некој производ % на калории кој се однесува на диета од 2000 калории. Оваа бројка е само груба претпоставка за личноста што мора да изеде за еден ден, а вистинската потреба зависи од тежинатаполотвозраста и нивото на активност. Постојат 3 главни фактори во пресметувањето на дневните потрби:

  •       - Основните метаболитички потреби енергија која му треба на телото за да функционира и да се одмара. 60-70% од калориските потреби одат овде и се користат за чукање на срцето, работата на бубрезите, дишењето, одржувањето на телесна температура и др. потреби.
  •            - Физичката активност генерално се мисли движење при што се губат калории.          
  •        - Термичкиот ефект на храната Енергијата потребна за да се упрости храната на основните елементи за искористување во телото. Овој процес троши 10% калории од количеството на калориите од храна која ја внесуваме.  

Tyxo.bg counter