Optimum Nutrition Топачи на масти

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

Магдонос

Постојат повеќе од 30 видови на магдонос, но на нашите пазари најчести се видот со кадрав лист и посаркастични италијански, или видот со рамен лист. Оној со рамен лист има повеќе вкус и мирис за разлика од кадравиот магдонос и се преферира за готвење, додека сушениот магдонос е со најмала изразеност на вкусот. Во античко време магдоносовите венци се употребувале за трезнење по пијанство. Џвакањето магдонос ќе ви помогне со лошиот здив како последица на лук и кромид.

Сезона: достапен преку целата година.

Како да изберете: Изберете светло зелени листови, кои не покажуваат знаци на свенување.

Како да се чува: Исплакнете и завиткајте го во хартиена крпа а потоа складирајте го во пластична кеса. Во фрижидер ќе трае една недела. Можете и да го замрзнете. Само исчистете го, исецкајте го и исушете го.

Како да се подготви: Листовите се најчесто најкористени, сепак стебленцата се добри за зачинување на вкусот.

Најдобра комбинација прави со: пилешко, модар патлиџан, јајца, риба, дивеч, леќа, печурки, школки, тестенини, грашок, компир, пилешко, ориз, морска храна, домати, тиквички, лимон.

Во прилог на неговата широка употреба како гарнир, магдоносот нуди бројни здравствени придобивки. Магдонос е добар извор на антиоксиданти, фолна киселина, витамин Ц, витамин А прогласените здравствени придобивки вклучуваат анти-воспалителни својства и појачан имунолошкиот систем. Сепак, магдонос не треба да се консумира во преголеми количини од страна на бремени жени. Тој е безбеден во нормални количински порции 2-3 дневно, но големи количини можат да имаат несакани ефекти.

Калориска содржина на магдонос kcals на 100g - 36,

Содржина на белковини - 3.7гр,

Содржина на масти (липиди) - 1.2гр,

Јаглени хидрати - 8.0гр,

Диетални влакна - 4.1гр.

Tyxo.bg counter