Optimum Nutrition : Специјални формули

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

Најдобрите предлози за појадок

Какво расположение ќе ве следи во текот на целиот ден зависи од тоа што сте јаделе, поточно од тоа што сте појадувале. Добриот појадок може да влијае позитивно на вашето здравје, а неразумниот избор сосема може да го наруши. Поради тоа добро е да јадете.

Истражувањата покажуваат дека оние кои појадуваат имаат поголема веројатност да имаат здраво ниво на шеќерот во крвта и холестерот во безбедните граници, отколку оние кои го прескокнуваат утринскиот оброк. 

Љубителите на појадокот имаат повеќе енергија во текот на денот, подобри когнитивни способности и помал ризик од прекумерна телесна тежина во споредба со врсниците кои го избегнуваат појадокот. 

Сепак, не секој појадок е еднакво здрав. Всушност, некои навистина знаат да погрешат уште наутро, особено доколку се прејадат со празни калории, поради кои се гладни за неколку часа, а на сето тоа може да се додаде и чувството на тромавост. Ако вакво нешто појадувате секојдневно, ќе имате зголемен ризик од дебелеење. 

Појадувате "здрави" житарици натопени во млеко со шеќер и чоколадо, слатки овошни јогурт и колачи? Ова навистина е лош појадок. Во сите три случаи станува збор за слатки, а нив треба да ги јадете во ретки прилики. 

На што треба да обрнете внимание при изборот на совршен здрав оброк? Размислувате за протеини и влакна бидејќи откако ќе ги изедете долго ќе бидете сити. Погрижете се да јадете доволно – ни премалку, ни премногу (едно парче овошје нема да ви го намалат гладот). 

Бобинките и шумското овошје може да ги јадете на најразлични начини. За појадок можете да ги јадете со житарки или овесна каша. Сепак, не купувајте јогурт и житарици кои на пакувањата имаат слики од бобинки, бидејќи сигурно од нив нема ни трага. Најдобриот појадок не се купува готов, туку се подготвува дома.


 


Tyxo.bg counter