Optimum Nutrition  Витамини и минерали

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

Нутритивна вредност на зеленчукот

Зеленчукот се јаде на различни начини, како дел од главните оброци и како ужина. Хранливата содржина на зеленчук значително се разликува, иако генерално содржи малку протеини и масти како и различни пропорции на витамини, витамин А, витамин К и витамин Б6, провитамини, диететски минерали и јаглехидрати. Зеленчукот содржи голем број на други фитохемикалии, за кои се тврди дека имаат антиоксиданс, антибактериски, антифунгални,антивирусно и антикарциногени својства. Некои зеленчуци содржат растителни влакна, важни за гастроинтестинална функција. Зеленчукот содржат важни хранливи материи неопходни за здрава коса и кожа. А човек кој се воздржува од млечни и месни производи, и јаде само растенија (вклучувајќи зеленчук) е познат како вегетаријанец. Сепак, зеленчукт често, исто така, содржи токсини во зависност од концентрацијата, на соединенија и може да ја намали хранлива вредност, и здравствените бенефици, па затоа готвењето или друга термичка обработка може да биде неопходна за да се елиминираат или да се намали нивното дејство. Диетите со содржина на препорачана количина на овошје и зеленчук може да помогне во намалување на ризикот од срцеви болести и дијабетес тип 2. Овие диети, исто така, можат да заштитат од некои видови на рак и намалување/губење на коскената маса. Нивото на калиум обезбеден од страна на овошјето и зеленчукот може да помогне да се спречи формирањето на камења во бубрезите. Меѓунардниот институт за храна препорачува конзумирање на 3-5 порции зеленчук дневно.Оваа препорака може да се разликуваат врз основа на возраста и полот. Една порција е еднаква на 1/2 чаша и може да се јаде сурови или варени. За лиснатиот зеленчук, како што се зелената салата и спанаќот, една порција е обично 1 чаша. Во моментов, не постои посебен стандард за мерење на зеленчук кој служажи во односот на неговата хранлива содржина, бидејќи различни зеленчукови производи содржат широк спектар на хранливи материи. Зелена боја на листот на зеленчукот се должи на присуството на зелениот пигмент хлорофил. Хлорофилот зависи од pH вредноста и се менува од маслинесто зелена при кисели услови, до светло зелена при базни услови.  Некои од киселините излегуваат со пареата при готвење, особено ако се готви без капак. Жолтата / портокаловата боја на овошјата и зеленчукот се должи на присуството на каротеноиди, кои исто така се менуваат при готвење или при промена на pH вредноста. Црвената / модрата боја на некои овошја и зеленчук (на пример, боровинки и црвена зелка) се должат на антоцијаните, кои се чувствителни на промени на pH вредноста. Кога pH е неутрална, пигментот е виолетов, кога е кисела, црвена, а кога е базно, модра. Овие пигменти се доста растворливи во вода. Свежо овошје и зеленчук треба да бидат внимателно избрани. Во продавницата, тие не треба да бидат оштетени, парчиња треба да бидат во фрижидер или опкружени со мраз. Сите овошје и зеленчук треба да се исплакнат пред јадење. 

Tyxo.bg counter