Optimum Nutrition : Специјални формули

Пазарска количка

производи:0 бр.

Општа сума 0.00 MKD

Тиква

Првата вест за тиквата потекнува од Колумбо, а нејзината татковина е Мексико. Без разлика на различните климатски услови таа брзо се адаптирала и одомашила во Европа, па така нејзините плодови ни се на располагање од јуни до рана есен. Енергетската вредност и е многу мала, но затоа содржи огромни количини на витамини и минерали поточно фосфор, калциум, железо и манган, а од витамини - каротин, витамин Ц, витамини од групата Б и витамин Е. Тиквата е лесно сварлива и одлична за луѓето кои имаат проблем со желудник и црева. Особено препорачлива е за оние со загрозена линија, како вариво сама или во комбинација со друг зеленчук, драгоцено безопасно-калоричен оброк. Извонреден диуретик за они со ревматски тегоби, воспаление на мочните патишта, воспаление на бубрезите и жолчката, ефикасно смалува холестерол во крвта. Лековитоста на семките е поголема од самиот плод, најмногу се употребени против детски глисти.

И за крај нејзината нутрутувна табела во мало 

 

Tyxo.bg counter